HEPA 12 és 13 szabvány, és hogyan válasszunk profi szűrővel ellátott porszívót.

Eredetileg atomenergiai kísérletekhez fejlesztették ki, ma már műtőkben, légkondicionáló berendezésekben, repülőgépeken is használják. Elmagyarázzuk, mit jelent a HEPA 12 és 13 szabvány, és hogyan válasszunk profi szűrővel ellátott porszívót.

 

Hogy működik?

 

Otthonainkban több mint 200 olyan összetevő száll a levegőben, ami allergiát okozhat. Ahogy egy korábbi cikkben is megírtuk, a HEPA szűrős porszívók nem engedik vissza a levegőbe a 0,3 mikrométernél nagyobb részecskéket.

A HEPA szűrők bordázott mikroszálas anyagból készülnek. Más szűrőktől eltérően nem szitaként működnek, hanem egyszerre többféle mechanizmust alkalmaznak. A „nagyobb” méretű allergének egyszerűen nem férnek át a szűrő üvegszálai közötti nyílások között, a kisebb összetevők pedig beleragadnak vagy beágyazódnak a HEPA szűrőbe.

 

 

 

 

HEPA 12 vagy 13?

 

Amikor porszívót választunk, érdemes annak is utánanézni, hogy milyen szűrővel rendelkezik a készülék. Az internetes áruházakban gyakran csak annyit tüntetnek fel, hogy „HEPA szűrő van”, ez azonban nem elegendő információ.

 

Az Európai Unióban alkalmazott szabványok szerint többféle szűrőről beszélhetünk aszerint, hogy a részecskék hány százalékát képes kiszűrni a levegőből. A háztartási porszívók esetében főleg HEPA 11 és HEPA 12 szabványokkal találkozunk. A HEPA H12 azt jelenti, hogy 10 ezer részecskéből a szűrő 50-et enged vissza a levegőbe. A HEPA H13 ennél is hatékonyabb, azokat a részecskéket is képes megszűrni, amelyeket a HEPA 12 nem, 10 ezer részecske közül csak 5-öt enged át.

 

Ha olyan megjelöléseket látunk, mint a "HEPA-type", "HEPA-like", "HEPA-style" vagy a "99% HEPA", tudnunk kell, hogy ezek nem felelnek meg a szabványoknak, a szűrőket nem tesztelték laboratóriumi körülmények között. Természetesen ezek is lehetnek közel olyan hatékonyak, mint a HEPA szűrők, de könnyen mellé is nyúlhatunk velük.

 

 

 

Hogyan tisztítsuk?

 

A HEPA szűrő csak akkor lesz hatékony, ha időnként megtisztítjuk a befogott portól és más allergénektől. Miután a lerakódott por nagy részét eltávolítottuk, tartsuk folyóvíz alá. A gyártók általában adnak hozzá egy speciális kefét, amivel meg tudjuk tisztítani. Fontos, hogy alaposan dolgozzunk, mert az el nem távolított porból a vízzel keveredve sárszerű anyag lesz, ami később kemény réteget képez a szűrőn. Miután átmostuk, hagyjuk szobahőmérsékleten megszáradni. Ne tegyük ki a napra, mert meleg hatására az anyag deformálódhat, és a szűrő használhatatlanná válik. Persze egyik HEPA szűrő sem tart örökké, ha már nem lehet jól megtisztítani, vagy nem sikerült a művelet, rendelhetünk újat a porszívónkba. A lényeg, hogy mindig a megfelelő típust szerezzük be, a megfelelő gyártónál.